Culorile joacă un rol important în viața oricărei persoane, psihologii sunt unanimi în opinia că culoarea greșită pentru camera în care vă aflați mult timp, fie că este un apartament sau un birou, poate afecta negativ sănătatea generală. Iar pentru bucătărie, alegerea culorii este deosebit de importantă, deoarece acesta este un loc atât pentru conversații intime, cât și pentru a mânca. Desigur, soluția coloristică unei camere depinde în mare măsură de persoana însuși și de preferințele sale, dar ar trebui totuși să luați în considerare modul în care culorile afectează o persoană.
PRINCIPALELE CULORI CARE POT FI UTILIZATE ÎN BUCĂTĂRIE.
Roșu. O opțiune destul de îndrăzneață, potrivită pentru oamenii puternici și curajoși, deoarece puțini pot rezista la energia acestei culori. Această culoare crește pofta de mâncare și tensiunea arterială, deci nu este potrivită pentru cei care urmează diete. Dar, odată ce este combinat cu alte nuanțe, se poate obține un interior armonios și confortabil.
Roz. În acest caz, totul depinde de saturație. Culorile pastel mute vă vor înveseli și vă vor oferi o senzație de ușurință, calmare și pace. Iar movul este capabil să trezească apetitul și să ridice tonusul.
Portocaliu. Potrivit pentru persoanele active și motivate care nu sunt obișnuite să petreacă mult timp în bucătărie. Această culoare crește moderat pofta de mâncare și, într-un mediu cu predominanță de astfel de tonuri, este ușor și relaxant de comunicat.
Galben. O culoare strălucitoare și însorită asociată cu căldura, lumina și soarele, ceea ce înseamnă confort. Este ales de oameni veseli și iubitori, care încearcă să nu cedeze unei dispoziții proaste. Dar aici trebuie să știți că galbenul prea strălucitor poate contribui la anxietate și la oboseală – descurajare.
Verde. Culoarea vieții este considerată una dintre cele mai plăcute în percepție. Ideal pentru cei care sunt stresați la locul de muncă. În bucătăria cu mobilier verde, vă puteți relaxa rapid și odihni complet.
Albastru. Această culoare estompează senzația de foame și ajută la reducerea poftei de mâncare. O bucătărie în această culoare îi va oferi proprietarului un sentiment de siguranță și încredere.
Violet sau liliac. O opțiune de design ușor îndrăzneață. Mulți cred că movul este capabil să atragă bogăție, noroc și putere. Dar pentru ca o bucătărie în acest design să arate elegant, ar trebui să acordați atenție accesoriilor și unei combinații de nuanțe. Tonurile calme pot crea un mediu interior romantic, calm și senin.
Maro. Combinat cu majoritatea culorilor, este considerat un fel de neutru, deoarece nu are niciun efect clar asupra bunăstării unei persoane.
Negrul. Aici este important să decideți cu ce culori sau nuanțe va fi combinat negru. Cel mai adesea este combinat cu portocaliu, alb, roșu. Cu nuanțele potrivite, bucătăria nu va arăta mohorâtă și întunecată.
Alb. Această culoare nu este practică. Dar este capabilă să extindă vizual spațiul și să domolească chiar și cele mai strălucitoare nuanțe. Când este exagerat de multp, această culoare poate provoca dureri de cap și obosirea ochilor. Pe lângă alegerea unei culori, ar trebui să acordați atenție iluminării. Pentru bucătăriile care sunt pe partea însorită, puteți alege nuanțe mai închise, iar pentru cele în care soarele se uită rar, este de preferat să alegeți culori deschise.
O valoare improtantă o are și culoarea pereților:
• Imaginile mari contribuie la reducerea vizuală a spațiului, iar cele mici, dimpotrivă, îl mărește.
• Desenul vertical „ridică” vizual înălțimea tavanelor, orizontal – „le extinde”.
• Iluzia mișcării va ajuta la crearea liniilor diagonale.
Atunci când alegeți o culoare pentru un set de bucătărie și pereți, este întotdeauna important să luați în considerare atât propriile preferințe, cât și nuanțele camerei – acesta este aspectul general și iluminarea. Cu combinația potrivită de culori, puteți obține un rezultat uimitor chiar și pentru o bucătărie mică, care va deveni centrul apartamentului dvs. și un loc în care va fi plăcut atât să gătiți mâncare, cât și să purtați conversații intime cu prietenii și familia.